Idän Ihme – Tästä ei sitte kerrota kellekkään

Idän Ihme - Tästä ei sitte kerrota kellekkään

1. Mitalit Kaulassa
2. Seksiä Valheita Ja Ääninauhaa
feat. Soppa
3. Näkyykse Päällepäin
4. Älä Jäädy
5. Mä Rakastuin Lutkaan
6. Jotain Mihin Tarttua
feat. Juju & Opaali
7. Lossilla Vastaan
feat. Hannibal
8. Soita Kalevaan (Remix)
feat. Otto Martikainen, Spesialisti, SP & Leijonamieli
9. Älä Kysy Miks
10. Oikotietä
11. Parempaa Väkee
12. Piilokamerassa
13. Mä Lähden Tänää
feat. Tykopaatti

Idän Ihme lienee monelle entuudestaan tuttu artisti. Osa muistaa manselaisen räppärin yhteislevystään Supersankarin kanssa, toisille herrasta tulee mieleen Chillaa meidän kanssa -raita ja kaikki tunnistanevat Cheekin Liekeissä kappaleen ”tänään on” laulusamplen. Nyt Redrum-187:n arvostelussa onkin hiljattain ilmestynyt Idän Ihmeen soolodebyytti Tästä ei sitte kerrota kellekkään.

70- ja 80-lukujen soul- ja funklevyjen ajattomasta kansitaiteesta vaikutuksensa ammentava albumin kansikuva herätti keskustelua jo ennen julkaisua. Biisilistan nähtyäni heräsi pieni pelkotila, että Idän Ihme jatkaa Maajoukkueesta tutulla semihassuttelulinjalla. Joidenkin kuulijoiden mielestä tämä lienee hyvä asia, mutta itse olisin kaivannut aihepiireihin hieman vaihtelua ja vakavuutta.  Tämän albumin kappaleista noin 93,2% käsittelee naisia.

TESKK on teknisesti hyvin toteutettu paketti. Tupla-II viljelee multiriimejä raidasta toiseen. Levyn funk-tunnelmaisesta tuotannosta päävastuun kantavat Jazzy-O ja Tiedemies. Mukaan on kelpuutettu myös Kilari Audiolta ja Otto Martikaiselta kaksi biittiä mieheen. Vierailevat tuottajat vastaavatkin albumin kovimmista biiteistä, onnistuen erityisesti kappaleissa Mä rakastuin lutkaan ja Jotain mihin tarttua.

Allekirjoittaneelle albumi toimii parhaiten taustamusiikkina muun toiminnan ohessa. Leppoisat lyriikat eivät vangitse kuulijaa keskittymään kovin intensiivisesti. Idän Ihme toimii mielestäni parhaiten pienemmissä annoksissa ja eniten iskevätkin kappaleet, joissa on mukana vierailevia lyyrikoita. Albumin vierailijat onkin valittu varsin onnistuneesti. Onnistuneet featit kuullaan Sopalta, Hannibalilta, Tykopaatilta sekä Jujulta ja Opaalilta. Levyn puolivälin jälkeen tuleva Soita Kalevaan vierailijoineen aiheuttaa tosin melkoisen Tampere-overdosen. Kappaleella on mittaa noin kahdeksan minuuttia, eikä vierailijoista kukaan säväytä erityisesti.

Idän Ihmeen soolobiiseistä parhaat arvosanat saavat Mä rakastuin lutkaan ja Oikotietä. Kuuntelukertojen lisääntyessä opin myös pitämään alkuun ärsyttäneistä Lossilla vastaan ja Älä jäädy -kappaleista. Jälkimmäisenä mainittu on rasittavalla kertosäkeellä varustettu biisi, jonka kertosäe jää väkisin soimaan päähän.

Kaita polku productionsin kautta julkaistu Tästä ei sitte kerrota kellekkään on kokonaisuutena hyvää keskitasoa. Vielä on mahdotonta sanoa kestääkö albumin elinkaari pidempää kuuntelua vai päätyykö se hissimusiikin tavoin unholaan. Redrumin gangstadiggareille tämä todennäköisesti ei ole mikään levyhyllyn kulmakivi, mutta kehoitan tarkastamaan ainakin levyn kohokohtina mainitut kappaleet.

http://www.idanihme.fi
http://www.myspace.com/idanihme

Keskustele aiheesta & levystä Redrum-187:n foorumeilla täällä.

6 kommenttia artikkeliin “Idän Ihme – Tästä ei sitte kerrota kellekkään”

UncleSam kirjoitti klo 12.01.2011 14:26:

Aika pitkälti samaa mieltä arvostelijan kanssa. Pari kertaa levyn kuullena mieleen ei jäänyt hirveästi. Pari kohokohtaa ja muuten vähän tasapaksuhkoa kakkaa. Eteenpäin on mielestäni silti menty vanhemmista Idän Ihmeen julkasuista & biiseistä, jotka eivät ole pahemmin allekirjoittanutta viehättäneet.

migi kirjoitti klo 12.01.2011 14:35:

”albumi toimii parhaiten taustamusiikkina muun toiminnan ohessa” komppaan

separi kirjoitti klo 12.01.2011 20:28:

kuuntelin pari biisiä youtubesta, eikä toi Idän Ihme oikein toimi mulle. Feateista plussaa ja on siellä jokunen kova biittiki.

shutting up kirjoitti klo 17.01.2011 14:47:

Missä Sere-featti?

Letkee E kirjoitti klo 18.01.2011 18:48:

Kinosta kuullut pitkän aikaa vaan feateissa, joittenka perusteella sai odottaa että levystäkin tulee kova ja niinhän siitä tulikin. Ainut miinus on ”Näkyykse päällepäin” ja kaleva biisistäkin ois voinu tehä 2 minuuttia lyhyemmän.

masahoi kirjoitti klo 10.11.2011 20:39:

jollain tasol samaa mieltä arvostelijan kanssa, tosin aikoinaan kun löysin suomiräpin, niin juurikin nää flegmaatikot, ja myöhemmin muutkin open(?) ja turnin recordsin jätkien kaikki lätyt ollu aika paljon soitossa. tää varmaan siks, että olen manselainen, eikä kotipaikkakunnalla oo ollu muita merkittävii räppäreitä, (olihan meillä armomurha) joiden matskua ois halunnu kuunnella. (mm. raimssi… :D) niin oli kyllä pakkopisto tää lätkä, ja kyllä tykkäsin. toki heikompii kappaleita levylt löytyy, mutta just arvostelijan esille nostamat rakastuin lutkaan ja jujun kanssa tehty jotain mihin tarttua, soi täälä kyl päivittäin. onhan nää aina tehny musaa just dokaamisesta ja naisista jne, mut sitäpä osasin näiltä odottaakin. menee varmaan täysin ohi suurimmalta osalta redrumykskasiseiskan gängstäräp-fiilistelijöiltä, mut tamperelaisena sanon että tuhti paketti, aikkakin vähän toistaa aiheiltaan itseään. 4/5.

Jätä kommentti