III Silmä – III Silmä

III Silmä - III Silmä

1. SYNTETIIKKAA
2. EKOODI
3. IIISILMÄ
4. TABU
5. ABDUKTIO
6. SILMÄTKII
7. MUINAISET
8. LUONTOKPL
9. NYKYPÄIVÄNINTERNETTEOS
10. IIIWW

Pimeimmän vuodenajan ja tietynlaisen lopunajan ilmapiirin vallitessa on otollista nostaa esiin eräs aikaankäypä projekti pian päättyvän vuoden varrelta. Suhteellisen tuoreen levy-yhtiön Cum Lauden katakombeista maan pinnalle ilmestyi toukokuussa III Silmä. Vaikka porukan nimeä kantanut synkkä esikoisteos jäikin melko vähälle huomiolle, se oli mielenkiintoinen valoilmiö tämän vuoden musiikkijulkaisujen massassa.

Julkitulosta huolimatta III Silmä ei raota omien riviensä koostumusta paljoakaan. Kaikesta päätellen kollektiivin takana kuitenkin lienevät Cum Lauden aiemmilta julkaisuilta tutut Mola, Mörä ja Dunkku. Viimeksi mainittu vastaa myös levyn pimeästä, raahustavasta ja jopa painostavasta äänimaailmasta. Jäsenten äänet ja elektronisiakin aaltoja tulvahtelevat taustat tuovat vahvasti mieleen muun muassa Doomsday Productionsin, mikä on tässä tapauksessa asiaankuuluvaa. Myös jumittavan eteläsoundin alttaria kohti kumarrellaan, selkeimmin kappaleella NYKYPÄIVÄNINTERNETTEOS.

Kun III Silmä avautuu, se näkee nykyhetken dystopisena ja tulevaisuuden vieläkin raadollisempana. Esimerkiksi kolmatta maailmansotaa, avaruusolioden visiittejä sekä hirveitä luonnonkatastrofeja profetoivat kappaleet tuntuvat kryptiseen konseptiin sopivalta. Levyn aiheet eivät ole missään nimessä puhkikoluttuja ja kolme erilaista näkökulmaa kussakin kappaleessa on virkistävän kuuloista. Mola sanoo asiat kolmikosta suorimmin, kun taas Mörä tiputtaa tulkinnanvaraisempaa tekstiä välillä myös ”muodikkaalla” nopealla tyylillä. Samaan tapaan julistaa matalaääninen Dunkkukin, jonka tummille taajuksille sopiva flow saa hänet loistamaan porukan johtotähtenä.

Välillä versejen voimat ovat hieman epätasapainossa ja aiheiden lähestymistapa aiheuttaa pieniä vastareaktioita. Näin esimerkiksi kappaleella EKOODI, joka on aikaansa seuraavalle kuulijalle ja III Silmän potentiaaliselle yleisölle ehkä liiankin suorasukaista. Sen sijaan mystinen nimikkoraita ja jatkuvassa muutostilassa vellova LUONTOKPL jyräävät albumin huippukohdiksi. Kokonaisuudessaankin albumin tutkii räpäyttämättä läpi varsinkin näinä pimeinä päivinä. Mikäli et ole havainnut tätä eriskummallista, mutta edukseen erottuvaa julkaisua vielä tähän mennessä, kannattaa yrittää hoitaa III Silmä itsellesi.

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
http://cumlaude.fi

Yksi kommentti artikkeliin “III Silmä – III Silmä”

jdjdj kirjoitti klo 31.12.2013 07:41:

Suomen parasta räplevyä lähimenneisyydestä on Spede hasasen aurinkokuningas ja III Silmä.

Jätä kommentti