Jontti – Rahastusäänite

Jontti - Rahastusäänite

1. Intro
2. Hail Imperium feat. Painajainen
3. Vastavallakaappaus 4 Remix feat. Petos, Julma-Henri, Asa, Mac Bueno
4. Vastavallankaappaus 2 feat. Jeppe
5. Kapitaali feat. DJ Mäksteri
6. Taskut ympäri
7. Talouselämä feat. Jani Ryi
8. Ihmisyyden hinta feat. Eräs, Wappis
9. Pajarikipale 2002 feat. Hosni
10. Tarantella Remix feat. Emesis
11. Pariisitar 2004
12. Vittuun maailma 2004
13. Muista muista 911
14. Vastavallankaappaus 3 feat. Hannibal
15. Ajan juoksu feat. Okku
16. Luomisen puu

Helsinkiläinen Jontti ehti julkaista materiaalia muun muassa osana Kallio Undergroundia ennen ensimmäistä soololevyään. Jo ennen Yhden miehen kultti -albumiaan hän etabloi asemansa vaihtoehtoisen näkökulman julkituojana esimerkiksi vuosittaisilla WTC-iskuja käsittelevillä Vastavallankaappaus-kappaleillaan. Sooloplatta profiloi Jontin entistä vahvemmin salaliittojen, talouden ja yhteiskunnan lahjomattomaksi kriitikoksi. Toukokuussa 3rd Rail Musicin kautta ilmestynyt Rahastusäänite pönkittää tuota statusta tarjoamalla tuoretta analyysia ajan hengestä. Hieman mixtape-tyylinen kiekko sisältää lisäksi aiemmin julkaisemattomia kappaleita, joista vanhin on vuodelta 2002.

Rahastusäänite on mielenkiintoinen läpileikkaus Jontin urasta. Uuden Ajan Avaruususkonto -tyyppistä foliohattuilua ei juuri kuulla, mutta Rata-äänitteen mieleen tuovat kuosiläpät, sekä KU:n kaltainen kritiikki ja uho muistuttavat kuulijaa artistin aiemmista klassikkoprojekteista. Kaikki raidat on miksattu toistensa lomaan, mikä saa lyhyetkin värssyt jotenkuten istumaan kokonaisuuteen. Silti on sääli sinänsä, että esimerkiksi vajaa puolitoistaminuuttinen Taskut ympäri on jätetty tyngäksi. Jontin agendan summaavaa kappaletta, kun olisi mielellään kuunnellut pidempäänkin, kuin vain yhden säkeistön ajan.

Koska biisien teemat, vuosiluvut ja tuotantoarvot vaihtelevat, on Rahastusäänitteen yleisilme hieman sekava. Toisaalta tunnetun tuhdin paatoksen seassa saadaan välillä pohdintataukoja esimerkiksi, kun huolettoman oloinen nuori Jontti räppää pajautuksesta. Henkilökohtaisia kappaleita, kuten Ihmisyyden hinta, on aiempaan tuotantoon verrattuna enemmän. Onkin selvää, että tästä kokoelmasta saavat eniten irti ne, jotka ovat jo aiemmin kuulleet Jonttia ja haluavat nyt tutustua mieheen syvemmin.

Vaikka mukana on myös muutama melko mitäänsanomaton raita, Rahastusäänite on kaikkea muuta kuin ylijäämäkappaleista koostuva väsynyt kyhäelmä – päinvastoin. Jontin intensiteetti varsinkin uusilla raidoilla suorastaan ravistelee hereille ja pakottaa ajattelemaan asioita uudesta vinkkelistä. Kokoelma on myös hauska kasvutarina, kuinka jopa hieman naiivin kuuloisesta poikasesta on tullut karismaattinen kansalaisjournalisti. Rahastusäänite on julkaisu, joka jokaisen Jontista pitävän tai uutta katsontakantaa asiaintilaan etsivän kannattaa tarkastaa.

Jontti Facebookissa.
Jontti Redrum-187:n haastattelussa 2011.
Jontti Redrum-187:n haastattelussa 2013.
Keskustele Rahastusäänitteestä Redrum-187:n foorumeilla.

Yksi kommentti artikkeliin “Jontti – Rahastusäänite”

Jontti kirjoitti klo 15.08.2013 20:39:

Check it out, uunituore talouselämä-video!!!

http://www.youtube.com/watch?v=awV3pTAMBws

Jätä kommentti