Jontti – Yhden miehen kultti

Jontti - Yhden miehen kultti

1. Hovinarri on summonoitu
2. Vapaus & totuus Feat. Petos, Une & Otto (Rytmihäiriö), MC Respektor (Ratface)
3. Militanttifunkki 2011
4. Kaikki on kujalla Feat. OG Ikonen
5. Yhden miehen kultti
6. Sota on sairautta
7. Persläpi ikenissä (skit)
8. Mikkipiuha
9. Muksut
10. Kukkaislasten kalmanralli
11. Profeetta Feat. Jodarok
12. Pahempii ku Palpatine
13. Täystuho
14. Liike

Lukijat, merkitkää pöytäkalenteriinne muistiin lokakuu 2011 – jotain suurta on tapahtunut. 1990-luvulla räppihommat aloittanut ja Kallio Undergroundista, Uuden Ajan Avaruususkonnosta, Rata-äänitteestä, Ajan Henki -dokkarista ja monista muista yhteyksistä tutuksi tulleen conspiracyrapin kummisetä Jontin sooloalbumi on vihdoin julkaistu fanien iloksi ja siniveristen piinaksi! Jontin soolosta on vuosien saatossa puhuttu jo useampaankin kertaan, mutta vihdoin ja viimein tähtimerkit olivat otollisessa asennossa ja yhden miehen maanista jupinaa on saatu taltioitua täyspitkän soololevyn verran. Kohtuullisen suuressa piirissä kulttimaineesta nauttivan artistin levy onkin nimetty osuvasti Yhden miehen kultiksi. Hyvää on jälleen kerran todellakin kannattanut odottaa ja levylle voidaankin myöntää KKK-status (Kova KulttiKlassikko).

Yhden miehen kultti sisältää 12 totaalisen uutta kappaletta, skitin ja uudelleenversioinnin Militanttifunkki-biisistä. Ensimmäisestä kappaleesta saakka on selkeää, mitä albumilla on luvassa. Petoksen tuottama Hovinarri on summonoitu on tunnelmaltaan painostava, Jontin räpit ovat taattua paatosta ja kuulija saadaan ohjelmoitua ajatusmaailmaltaan oikealle aaltopituudelle. Multiriimikikkailuja tai pyhimysmäistä teknisyyttä Jontin räpeiltä on turha odottaakaan, vaan artistin ehdottomia vahvuuksia on uskomattoman karisman lisäksi joka versessä syljetyt rujot läpät eliittikinkereiden päänmenoksi. Suhteellisen haastavat aihepiirit pyritään kertomaan siten, että kuulijatkin ymmärtävät pointin ilman jatkuvaa sivistyssanakirjan selaamista. Lyriikat kyllä pakottavat kuulijan ajattelemaan ja huomasin itsekin puolivahingossa kahlaavani nettiä läpi kaivaen lisätietoa pariin läppään.

Yhden miehen kultin kohokohtien nimeäminen osoittautuu yllättävän haastavaksi urakaksi. Toisinaan tekee mieli hehkuttaa levyn rankempia vetoja, kuten Vapaus & totuus ja Pahempii ku Palpatine. Toisaalta toisiin fiiliksiin sopii paremmin soundimaailmaltaan kevyemmät Sota on sairautta ja Profeetta. Monet lukijat varmasti epäilevätkin onko albumillinen Jonttia liian raskasta kuunnella yhteen menoon. Omalla kohdalla levy toimii parhaiten juuri kokonaisuutena kuunnellen. Harkiten sijoitellut rauhallisemmat kappaleet tasapainottavat kokonaistunnelmaltaan melko tummasävytteistä albumia. Kappaleiden tuotanto on läpi levyn hyvää, tosin ei täysin yhtenäistä – reggaehenkinen Sota on sairautta tuntui ensikuulemalta olevan väärällä levyllä. Biittejä albumille ovat tuottaneet Hullukoira (4 kpl), OG Ikonen (2 kpl), Koti6 (2 kpl), Petos, Svengali, The Flexatones, KZ10 ja R2. Allekirjoittanutta viihdyttää eniten Petoksen, R2:n ja Hullukoiran taustat, mutta eivät muutkaan mitään vasurilla väännettyjä ole! Vierailijoiden määrä levyllä on hyvin hillitty. Pedvetoksen, Ikosen ja Jodarokun lisäksi kuullaan ainoastaan Sarahin laulua ja Rytmihäiriön jätkien sekä MC Respektorin möykkää. Vaikka vierailevat räppärit ovat kaikki mukana kovilla verseillä, he meinaavat jäädä Jontin verbaalisen jyrän alle.

Toisinaan tuntuu, että Jontti saisi julkaista mitä paskaa tahansa ja faneiksi kutsutut lampaat seuraisivat hymyillen perässä. Tämän tason julkaisu kuitenkin selventää hyvin miksi Jontin räppejä kehutaan projektista toiseen. Oikeanlaiset adjektiivit kuvaamaan tätä albumia lienevät hullu, uskomaton, kova – miksei jopa täydellinen. Jos joku tämän tekstin jälkeen vielä epäröi levyn hankinnan suhteen, laittakaa soimaan ennakkoon näytebiisinä julkaistu Täystuho ja juoskaa lähimpään levykauppaan. Kyseinen kappale menee helposti omissa kirjoissa 2000-luvun kovimpien biisien listalle ja Yhden miehen kultti kovimpien albumien joukkoon.

Keskustele Jontin Yhden miehen kultti -albumista Redrum-187:n foorumeilla täällä.
Tsekkaa Jontin haastattelu ja nätebiisi ”Täystuho” sivuiltamme täältä.
www.3rdrailmusic.fi

7 kommenttia artikkeliin “Jontti – Yhden miehen kultti”

Naemort kirjoitti klo 03.11.2011 17:26:

Täysin samaa mieltä arvostelijan kanssa, niinkuin varmaan lähes kaikki täällä! Petoksen tuottama ”Hovinarri on summonoitu” on varmaan kovin suomirap-biisi kymmeneen vuoteen, myös taustan ansiosta, ihan loistavaa.

nude kirjoitti klo 03.11.2011 17:37:

Pimpsa ja tisut 5/5

Dream kirjoitti klo 04.11.2011 13:10:

Jonas ja k uugee (Y)(Y) ny sitä draivia päälle ja lissä ja lissää rustailee ja nauhottelee.

”Mie tarviin lissää ja lissää, ei mikään tarpeeksi oo!”
-Soppa

Dream kirjoitti klo 04.11.2011 13:18:

Joo ja toi täystuho on niin vitun rautanyrkillä tauluun ja arseeseen iskevä styge et on pakko mainita vielä tässäkin siitä <3

Creaky kirjoitti klo 04.11.2011 17:20:

Olihan tää nyt kovinta suomalaista hetkeen! Kyllä ansaitsee kaikki levyllä olleet tuottajat ja feattaajat ison peukun Jonttia unohtamatta.

onska2000 kirjoitti klo 05.06.2013 16:18:

Todellaki viiden tähden levy! 5/5

mäkkärinnäkkäri kirjoitti klo 05.10.2013 16:11:

jontti on kyllä ihan hirveetä paskaa. ärsyttävä ääni, tylsät melodiat, typerästi tehtyjä biittejä ja pönttöä riimittelyä. kai sitä voi muustakin räppäillä kun siitä miten yhteiskunta on paska ja huono. vanha vitsi, meni jo. jotain uutta ja mielenkiintoista kiitos

Jätä kommentti