Julma-Henri – Radio Jihad (Syrjäytyneet Vol. 2)

Julma-Henri - Radio Jihad (Syrjäytyneet Vol. 2)

1. Srjtnt. Vol 2
2. Kauppaan kauppaan
3. Punainen Feat. RPK
4. Se syö
5. Radio Jihad
6. Elämäntapa
7.Timantti Feat. Jontti
8. Romantisoi rappioo
9. Liian Pienet Feat. Joska
10. Kiitos Feat. Juju, Konna, Asa
11. Paremmin kuin aiemmin Feat. C-Star
12. 1995 Feat. Super Janne
13. Silmäterä
14. Irti
15. Punainen (RPK-Remix)

Kenties eniten reaktioita herättävä artisti koko suomirap-genressä eli Julma-Henri julkaisi joulukuussa uuden levynsä Radio Jihad (Syrjäytyneet Vol. 2). Monien mielenkiinto heräsi kun Henri mainitsi levyn olevan jatkoa debyytti Al-Qaida Finlandille ja kuten albumin nimestäkin on pääteltävissä AQF:ää seuranneelle SRJTNT Vol. 1:lle. Tähän väliin mahtui psykoterapiaa, kuunnelmaa ja artistin omin sanoin totuus. Odotukset ovat siis olleet korkealla, varsinkin jos välissä ilmestyneet levyt ovat jättäneet kylmäksi.

Meno on todellakin muuttunut reilusti räpimmäksi sitten viime levyjen electro-meiningin, progressiivisen rytmimusiikin ja kuunnelman hämyisten äänimaailmojen. Radio Jihadin on tuottanut Polarsoul lukuunottamatta viimeistä raitaa, joka on RPK:n versio biisistä Punainen. Tuotannosta ei voi juuri pahaa sanaa sanoa. Kohokohtina mainittakoon marssimaisen jyräävän Se syö, eloisalla vokaalisämplellä ja syntikkakikkailuilla rullaava Romantisoi rappioo, uruilla nostalgisoiva 1995 sekä kaitsevan rauhallinen Silmäterä. Poikkeuksena voisi mainita introbiisinä toimivan SRJTNT Vol. 2:n, joka olisi voinut räjähtää enemmän. Kappale jää hiukan laahaavaksi ja vasta seuraava biisi Kauppaan kauppaan potkaisee homman kunnolla käyntiin.

Tekstien puolesta askel on otettu tavallaan taakse ja ehkä vähän sivullekin. Varsinkin albumin alkupuolen biiseistä paistaa yhä läpi kritiikki vallitsevaa yhteiskunnan ja ihmiskunnan tilaa kohtaan, jossa kyseenalaistetaan voiton maksimointi, epätasa-arvo, markkinatalous ja muut aihepiiriin kuuluvat asiat. Erityisesti Se syö -biisi käsittelee tunteita herättävällä tavalla nykymeininkiä ja tarjoaa siihen myös ratkaisua. Erityismaininnan ansaitsee energisellä tavalla lähikaupan ovista sisään puskeva Kauppaan kauppaan, joka käsittelee jo aika useasti käsiteltyä aihetta, mutta saa siihen silti jotain koukuttavaa aikaan. Hiukan kieli poskella tehty ralli sopii lähes täydellisesti levyn varsinaiseksi avaukseksi.

Henrille jos ei nyt epäominaisia, niin ainakin ennen kuulumattomia biisejä kuullaan Radio Jihadin loppupuolella. Ensimmäistä kertaa ollaan kunnon nostalgia tunnelmissa raidalla 1995. Haikealla, mutta hyvällä mielellä nuoruusvuosista kertova biisi valoittaa hiukan artistin menneisyyttä. Kertosäkeen olisi voinut toteuttaa ehkä jopa paremmin ilman Super Jannea, mutta siihenkin tottuu ajan myötä. Liian pienet kertoo kaverin ongelmista ja siitä kuinka niitä ei kukaan muu voi ratkaista. Loppupuolella on vielä hiukan kiintiömäisesti Henrin tyttärelle ja puolisolle omistettu biisit. Viimeiseksi raidaksi olisi voinut jäädä tunnelmat summaava Irti. RPK:n remix biisistä Punainen tuntuu jotenkin hiukan turhalta, eikä electro-meininki tahdo upota, kun on tottunut alkuperäisen torviluuppiin.

Voi sanoa, että Radio Jihad lunastaa odotukset vaikka osittain tuntuu, että ilmaisua on yksinkertaistettu. Henrin ulosanti on yhä sitä mihin on totuttu ja hyvä näin. Kuitenkin meininki on siltäkin osin räpimpi kuin esimerkiksi Psykoterapialla. Riimejäkin tuntuu löytyvän enemmän. Tätä albumia voi suositella huoletta Henrin musiikista pitäville, vaikka muutamat edelliset levyt eivät olisikaan kolahtaneet. Huonojakin biisejä mahtuu mukaan, mm. Elämäntapa ja levyn nimikkobiisi. Useimmat biisit, missä on joku vierailemassa eivät iske erityisesti, mutta eivät herätä inhoreaktiotakaan. Vierailijoista voi nostaa esiin Joskan, joka toimii melkein aina sekä C-Starin, joka hoitaa kertosäkeen hyvin, mutta ei silti varasta showta. Kiitos-kappaleella vierailevat Konna, Juju ja Asa eivät oikein tunnu sopivan keskenään ja Henrin kanssa yhteen ja biisi jääkin hieman sekamelskaksi.

Tämän perusteella tuleva ja jo hehkutettu Euro Crack menee varmasti tarkastukseen. Heikoista hetkistä huolimatta Radio Jihad on hyvä kokonaisuus jolla taas todistettiin, että Henristä on lähes mahdoton tietää mihin suuntaan mennään seuraavalla julkaisulla. Jos näytebiisit iskevät, iskee myös suurin osa levystä.

Kohokohdat: Se syö, Kauppaan kauppaan, Liian pienet, Romantisoi Rappioo, Silmäterä

Keskustele videosta ja julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.facebook.com/JulmaHenri

5 kommenttia artikkeliin “Julma-Henri – Radio Jihad (Syrjäytyneet Vol. 2)”

olut kirjoitti klo 31.01.2012 20:04:

Timantti toimii itelle parhaiten. Yhtä kova ku edellinenki levy. 🙂

nikkoko kirjoitti klo 31.01.2012 22:27:

Oli kyllä odotettu levy, ja odotuksen arvonen, timantin kovaa kamaa!

Monttu kirjoitti klo 02.02.2012 12:11:

Mielestäni liian pienet ei kerro vain Henrin ongelmista vaan ongelmista naisen kanssa. Arvostelu on suht tiukka mut siitä olis voinut saada enemmän irti jos arvostelija olisi joku joka on perehtyneempi henrin kuuntelija. Ainakin luulisin tekstin perusteella ettei henkan lätyt soi hirveen usein arvostelijan soittimessa?

Monttu kirjoitti klo 02.02.2012 12:13:

Liian pienet voisi hyvin tulkita myös riippuvaisen kaverin jeesimisestä ( tai sen turhaan yrittämisestä)

UncleSam kirjoitti klo 02.02.2012 20:07:

”Arvostelu on suht tiukka mut siitä olis voinut saada enemmän irti jos arvostelija olisi joku joka on perehtyneempi henrin kuuntelija. Ainakin luulisin tekstin perusteella ettei henkan lätyt soi hirveen usein arvostelijan soittimessa?”

Tarkoitatko, että arvostelu ei ollut tarpeeksi kattava vai? Arvostelija on erittäin perehtynyt Henrin aikaisempaan tuotantoon. Arvostellut mm. tällekin sivustolle pari saman artistin aikaisempaa tuotosta 🙂

Jätä kommentti