Julma-Henri & RPK – Henri

Julma-Henri & RPK - Henri

1. Kutsu
2. Mielen muutos
3. Yksi
4. Kaikki Vs. kaikki
5. Pelko
6. Halu
7. Pilvien yläpuolella
8. Kuivaa maata
9. Sanoihin takertujat
10. Totuuden tie
11. Suurin ajatus
12. Vapaa
13. Naurua ja valoa
14. Punaiselle
15. Ongelma ristii kädet
16. Jumala on kuollu
17. Pala

Julma-Henri otti uuden askeleen tuotannossaan ja lähti luotaamaan mielen syövereitä. Välillä touhu yltyy jopa metafyysiseksi pohdiskeluksi. Siinä missä Psykoterapia-levyllä selviteltiin mielenterveysongelmia, niin tällä kertaa Henri menee muutaman harppauksen sivulle ja miettii psyykkistä ja fyysistä olemista sekä näiden yhteyksiä toisiinsa ja kaikkeen ympäröivään. Aiheissa esiintyy myös niin sanottuja tavallisia asioita, mutta painopiste niissäkin on yleisesti ottaen samankaltaisessa filosofisessa aihepiirissä. Ainoastaan lähtökohta on hieman arkisempi. Hyvänä esimerkkinä toimii osuvasti nimetty avausraita Kutsu, joka houkuttelee lähtemään mukaan touhuun esittelemällä epäkohtia yhden ihmisen tapauksesta.

Meno on jollain tavalla samanlaista kuin Julma-Henrin tuotanto on tähänkin asti ollut, mutta taas sanoitukset ovat uudelta kannalta mietittyjä, unohtamatta tietenkään aiempia levyjä ja niiden tekstejä. Henri kestää melkein tunti kaksikymmentä minuuttia ja hieman monimutkaiset sekä vaikeasti hahmotettavat biisit saavat sen tuntumaan vieläkin pidemmältä. Kertakuuntelulta albumia en ole vieläkään onnistunut kuuntelemaan läpi. Tunnelma myös muuttuu alun maanläheisyydestä keskivaiheen vertauskuviin ja filosofiaan, josta taas loppupuolella laskeudutaan kohti maan pintaa. Jokainen biisi vaatii sulattelua, mutta tämä toisaalta pistää palaamaan takaisin levyn pariin jos aiheista innostuu. Taustamusiikiksi Henri ei siis sovi, vaikka muutamalla biisillä onkin selkeää tunnelmannostatusta. Valtaosa teoksesta vaatii ennemminkin keskittymistä ja verkkaista sulattelua. Ehkä jopa varovaista mietiskelyä.

Taustamusiikki on onnistunutta läpi koko levyn. RPK:n tehtailemat electro- ja dubstep-tyyliset taustat tarjoavat paljon vaihtelua ja tukevat käsillä olevaa aihetta joko vapauttavalla maalailulla kuten biiseissä Pilvien yläpuolella sekä Vapaa tai nostattavat kierroksia kuten kappaleilla Pala, Ongelma ristii kädet ja Kutsu. Vaikeaselkoisuus on välillä läsnä myös taustoissa ja sanoitukset tahtovat varastaa huomiota musiikilta. Tästä huolimatta musiikkikin tarjoaa paljon koukkuja ja kikkailua, jos niihin vain osaa kiinnittää huomiota. Yhtenäisyyttä vahvistaa myös se, että yksi tuottaja tekee koko julkaisun biitit. Silti vaihtelua riittää siinä määrin ettei toistoa tai puutumista tule vastaan.

Virheetön Henri ei silti ole. Kappaleet Halu ja Totuuden tie listaavat ikävällä tavalla toistamalla asioita. Kuuntelukertojen kasvaessa alkaa toistaminen lopulta ärsyttää vaikka ei iso asia olekaan. Myös Ongelma ristii kädet tuntuu hieman irralliselta tekstiensä vuoksi. Kutsu EP:llä se sulautui hyvin sekaan, mutta kokopitkä toi uuden näkökulman EP:nkin biiseihin ja tässä valossa Ongelma ristii kädet ei enää istu mukaan, vaikka menevä biisi onkin.

Henri on siis levyllinen todella tanakkaa tavaraa. Käsiteltävät aiheet ovat jo itsessään monimutkaisia ja lisäksi taustoissa on pientä ja isoa kikkailua, joiden sulatteluun menee myöskin oma aikansa. Pieninä annoksina paketti toimii hyvin ja pitkäikäisyys on taattu, mutta liika on liikaa ja mahdollisuus turhautua levyn vaikeaselkoisuuteen on täysin mahdollista. Jos jo julkaistut musiikkivideot kuulostavat hyvältä, kannattaa Henrille antaa mahdollisuus. RPK:sta pitäville levyä voi myös suositella, vaikka räpit ovat auttamatta etualalla käytännössä koko ajan.

Kohokohdat: Kutsu, Kaikki Vs. kaikki, Pilvien yläpuolella, Pala, Sanoihin takertujat

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

http://www.myspace.com/julmahenrisyrjaytyneet

http://www.myspace.com/rumpukone

Kutsu-biisin video

Pala-biisin video

Yksi kommentti artikkeliin “Julma-Henri & RPK – Henri”

Upcider kirjoitti klo 30.03.2011 03:01:

silti alqaida finland on ykkönen henriltä.nämä eivät ole luontevia.

Jätä kommentti