Mac Bueno & DJ Tatc – Nälkämaan AG

Mac Bueno & DJ Tatc – Nälkämaan AG

1. Intro
2. Nälkämaan AG
3. Haziznippejä ja kromipiissejä
4. Pummi (skit)
5. Hieno mies
6. Ganzagangsta (mukana Velimatti)
7. Juoppojuna R.I.P (mukana OG Ikonen)
8. 87250
9. Urpo
10. Katuhuikka
11. Kova laki (mukana Shaka, Petos & Hannibal)
12. Morkkis
13. Katuhuikka (Muff Diddy remix)

Kajaanista lähtöisin oleva kaksikko Mac Bueno ja DJ Tatc jatkavat persaukista linjaa Skidisti nollegee -omakustanteen ja 2008 julkaistun Nollegee albumin jälkeenkin. Huhtikuun pahimpaan levyruuhkaan julkaistiin myös kaksikon uusi albumi Nälkämaan AG. Iisakin kirkkoon verrattavissa olevan projektin parissa on kulutettu aikaa studiolla vuodesta 2009. Pitkäksi venähtänyt levytysprosessi on todellakin ollut odotuksen arvoinen.

Osuman haastattelussa Bueno kertoi levyn olevan kunnianosoitus nuoruudelle ja elämän perusteemoille. Sopivasti budinkäryisen albumin raidoista huomaa, että empiirisiä tutkimuksia kyseisten teemojen ympärillä on tehty varsin huolellisesti. Mikään varsinainen huumorilevy tämä ei kuitenkaan ole, vaikka riimejä onkin kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Buenon räppejä on muutenkin mukava kuunnella, lainit syljetään letkeästi mutta skarpisti. Vierailevia riimejä kuullaan tutuilta nimiltä; OG Ikonen, Petos, Shaka ja Hannibal tiputtavat jokainen takuumureat läpät. Ganzagangstan kertsissä kuullaan Kaikukastista tutun Velimatin hempeää reggaehenkistä laulantaa.

Buenon räppien lisäksi on pakko jumaloida DJ Tatc:n tuottamia biittejä. Yhden tuottajan käsissä paketti pysyy hyvin kasassa ja kokonaisuus yhtenäisenä. Taustoja ei missään vaiheessa kuitenkaan pääse vaivaamaan liika samankaltaisuus tai itsensä toisto. Tunnelmat vaihtelevat letkeästä Ganzagangstasta nousuhumalaisen Juoppojunan RIP kautta rämisevään Morkkikseen. Taustoihin oman panoksensa antavat myös livesoittimet, joita löytyy viidestä kappaleesta. Mukana jammailemassa ovat mm. Koivuniemen Herroista tutut Speakeasy ja Kassu Kapanen. Kokonaisuuden täydentää viimeisenä biisinä toimiva DJ Mufflerin remix-versio Katuhuikasta.

Biisien aiheet tulevat melko selkeiksi jo kappalelistaa vilkaisemalla. Rahat on kortilla, pummaus tuntuu olevan elämäntapa, blossi palaa ja seinät saa kromia pintaan. Nostalgisempia biisejä ovat vuonna 2006 lopetetun yöjuna-yhteyden kunniaksi tehty Juoppojunassa RIP ja kotiseuturakkautta sisältävä 87250. Edellä mainittujen lisäksi kovia raitoja voisi listata enemmänkin, mutta tyydyn nyt vielä kohottamaan jalustalle Katuhuikan ja eeppisen Kovan lain, jossa Bueno ja vierailijat ovat liekeissä!

Arvostelijan työtä vaikeuttaa se, että levystä on hankala keksiä mitään pahaa sanottavaa. Ainoastaan skitti vaikuttaa kertakäyttöviihteeltä, muuten kokonaisuus kuulostaa aina vain paremmalta kuuntelujen lisääntyessä. Albumilla on pituutta juuri sopivat kolme varttia, eikä siihen mielestäni mitään kannata lisätä tai ottaa pois. Nälkämaan AG:lle ei ehkä ihan klassikko-statusta uskalla luvata, mutta todella päräyttävästä levystä on kyse. Toimituksen kehoituksesta albumia suositellaan kaikille lukijoille kevään aurinkoisiin päiviin ja rataisiin viikonloppuihin.

Keskustele Nälkämaan AG:sta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Tsekkaa Mac Buenon ja DJ Tatc:n haastattelu parin viikon takaa täältä.

http://www.3rdrailmusic.fi
http://www.myspace.com/macbuenotatc
http://www.myspace.com/djtatc

2 kommenttia artikkeliin “Mac Bueno & DJ Tatc – Nälkämaan AG”

migi kirjoitti klo 26.04.2011 20:14:

Kova levy, propsit Danzig sämplestä!

onska2000 kirjoitti klo 05.06.2013 16:22:

Nälkämaan AG on ihan hyvä levy.

Jätä kommentti