Nemel & Jussi Kuoma – Vihreä Albumi

Nemel & Jussi Kuoma - Vihreä Albumi

1. Intro
2. Ilmakuoppatunnari
3. Maksakko Matkat vier. Are
4. Kasarivauva
5. Keskelle Asioita vier. Kalevi
6. Välisoitto
7. Passaa Lasit
8. Puoliksi Tyhjä
9. Oranssi Veisu
10. Sniikkerit & Reppu
11. Savurenkaita vier. Haamu ja Chyde
12. Pam Grier
13. Outro

Räppäri Jussi Kuoman ja tuottaja Nemelin yhteistyön tuloksena tammikuun lopulla julkaistiin kesäinen Vihreä albumi. Jussi Kuoma tunnetaan muutamasta omakustanteesta, sekä Minorfic -nimellä englannin kielellä tehdyistä räpeistä. Nemel tunnetaan tuottajana ainakin joistain Kuoman edellisistä projekteista, mutta herran nimi ei ole tullut aikaisemmin kovinkaan usein vastaan.

Vihreä albumi linjaa tyylinsä jo heti ensimmäisistä biiseistä alkaen. Kyseessä on hiukan hidastempoinen, soulilta ja hiukan funkilta haiskahtava hyvän fiiliksen levy. Biiteistä suorastaan huokuu kuumat kesäpäivät, nurmikolla löhöily ja oluen juonti. Aiheet liikkuvat arkisissa asiossa: musiikin fiilistelyssä, oluen juomisessa, satunnaisessa asioiden tutkimisessa ja muussa arkisessa menossa. Parhaiten esille nousee biisi Maksakko matkat, jossa rahattomat artistit yrittävät matkata keikalle ja sieltä kotiin. Pienet oivallukset ja selkeä linja nostavat tämän kappaleen yhdeksi levyn kohokohdista. Toisena mainittakoon tajunnanvirtamainen Sniikkerit & reppu, joka vie kuulijaa ulos kuumana kesäpäivänä –  täydellinen biisi rentoutumiseen nurmikolla. Synkempää linjaa edustaa Puoliksi tyhjä, vaikka sekään ei synkkyysasteella mene kovin korkealle. Kyseessä on lähinnä vain hiukan vakavampi tilitys.

Tuotantopuolelta levy tarjoaa tasaista menoa. Pehmeät rummut, yksinkertaiset ja hiukan tunkkaisen oloiset melodiat, vahva soulmaisuus ja positiivisuus paistaa läpi koko levystä. Hieman vaihtelua tarjoavat synkempi Puoliksi tyhjä ja enemmän fiilistelevä Savurenkaita. Nekin istuvat hyvin levyn linjaan, eikä pieni erilaisuus ole pahaksi. Koko levy voisi biittien puolesta olla samoista sessioista. Vihreällä albumilla ei ole yhtään taustaa, joka ei jossain määrin toimisi. Parhaimmistoa on tälläkin saralla alkupuolen Maksakko matkat, jonka hiukan korkea ääninen piano luo rauhallista melodiaa. Heikompaa vetoa on hankala levyltä edes valita, koska jokainen biitti tuo oman lisänsä albumille ja kaikki muistuttavat enemmän tai vähemmän toisiaan. Samankaltaisuus luo yhtenäisyyden lisäksi myös hiukan puuromaisen meiningin, kun biisien vaihtumista ei välillä edes huomaa.

Vihreä albumi on todellinen kesälevy, jossa on enemmän hyvää kuin huonoa. Osaaminen näkyy, äänimaailma toimii ja rento meno välittyy varmasti kuulijallekin. Paketti pysyy kasassa loppuun asti, mutta varsinkin loppupuolella kaipaa jo vähän enemmän vaihtelua. Tajunnanvirtamaisesti etenevät räpit ja karkeasti sanottuna yhden tyylin taustat eivät hirveän montaa kertaa saa palaamaan levyn pariin, vaikka se kestää vain reilu puoli tuntia. Vierailijoita on kolmella biisillä yhteensä neljä, mutta heidänkään osuuksia ei osaa poimia erilleen, vaikka onnistuneen suorituksen kaikki heistä tekevätkin.

Kaksikolta toivoisi seuraavaksi teemalevyn sijaan enemmän kokeilevia biisejä. Mahdollisuudet on varmasti vaikka mihin.

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.
http://www.myspace.com/jussikuoma
http://soundcloud.com/j-kuoma
http://soundcloud.com/nemel

Yksi kommentti artikkeliin “Nemel & Jussi Kuoma – Vihreä Albumi”

WPU7726 kirjoitti klo 26.04.2012 17:59:

loistava levy! pyöriny vaik kui monta kertaa läpi. hommasin heti kun ilmesty ja todellaki kesäinen meno. hinta halpa laatuun verrattuna.

Jätä kommentti