Notkea Rotta – Notkea Rotta

Notkea Rotta - Notkea Rotta

1. Paluu betoniin
2. Pumpataan puskissa
3. Sukuvietti on ainoa fakta
4. Salkku ja mulkku
5. Hiilarihyrrä
6. Täysikasvuinen kloorivonkale
7. Paradoksaaliset pallinaamat, osa 1
8. Radanvarren hattiwattila
9. Mitä iistimpää, sitä siistimpää
10. Rohtorin urheiluakkuna
11. Tapetaan eka
12. Joulumaa
13. Klassinen syy

Notkea Rotta julkaisi huhtikuussa Rotan edellisen sooloalbumin Notkea Maa jälkeen jälleen koko poppoon bändilevyn, joka on nimetty simppelisti; Notkea Rotta. Tai oikeastaan levy on siis jätetty nimeämättä. Notkean Rotan ympärillä on riittänyt viime kuukausina puhetta ja supinaa, sillä porukkaan liittyi viime vuoden puolella kovan luokan kitaravelho Rane Raitsikka. Nyt ilmestynyttä lättyä kasattiinkin jälleen innolla ja odotukset tekeillä ollutta kokopitkää kohtaan nousi hiljalleen yhdellä jos toisella. Vielä kun mukaan eksyi muutama muukin nimirikas muusikko, alkoi sopan mausteet olla ns. nextillä levelillä.

Notkean Rotan kohdalla lupailtiin paluuta juurille. Tämä pitikin kutinsa, sillä uusi albumi muistuttaa paljon Notkean Rotan alkuaikojen menoa, jolla yhtye nousi tietynlaiseen kulttimaineeseen erityisesti pääkaupunkiseudulla. Bändi ja vierailevat muusikot tuo instrumentteineen kaivattua lisäarvoa julkaisulle ja taustat pysyvät mielenkiintoisina läpi levyn. Vaikka meininki on karkeilta linjoiltaan simppelisti toteutettua poljentoa, istuu se hyvin meidän suomalaiseen musiikkimakuun. Tässä piileekin oikeastaan koko Rotta –saagan juju – tehdään nappiverkkarimusaa nappiverkkarikansalle.

Vaikka en ole edelleenkään suuremmin huumorimusiikin ystävä, täytyy Notkean Rotan kohdalla todeta, että kaverit ovat onnistuneet luomaan oman toimivan konseptin, jossa on aidon tekemisen meininki. Notkea Rotta ei kuulosta missään vaiheessa teennäiseltä. Kuulostaa ennemminkin siltä, että yhtye tekee sitä mikä tuntuu hyvältä ja nauttii omasta tekemisestään. Rotta on keulahahmona lyyrisesti vahva mc, mikä paikkaa paljon teknisesti simppeliä ulosantia. Lisäksi Rautaperse, Rohtori Laine ja yhden levyn mielenkiintoisimmista vedoista tekevä Komisario Jyrkkä elävöittävät albumia todella hyvin.

Lyyrisellä rintamalla liikutaan edelleen Itä-Helsingin maisemissa, mutta aiheet eivät pyöri yksistään Itiksen ympärillä. Notkean Rotan kohdalla on kuitenkin kriitikoidenkin parempi jättää lyriikoiden analysointi itse kuuntelijalle. Riffit ja kertosäkeet ovat tarttuvia ja kappaleita on onnistuttu elävöittämään eri instrumentein huomattavasti edellisiä albumeita paremmin. Tästä huolimatta selkeä hittibiisi tai pari puuttuu. Mielestäni Notkea Rotta on aina ollut hieman liian raskasta kuunneltavaa, kun puhutaan kokopitkästä studioalbumista. Tämä johtuu suurelta osin räppäreiden ulosannista, jota on loppujen lopuksi hieman monotonista kuunnella pitempiä ajanjaksoja putkeen.

Notkea Rotta on kuitenkin hyvä levy, joka toimii varmasti kaikille Rotan musiikkiin aikaisemmin mieltyneille. Tästä on myös hyvä aloittaa, mikäli et aikaisempia levyjä ole kuullut. Ja todetaan vielä kuten aina – Notkean Rotan haluat nähdä livenä. Uudet albumit tältä poppoolta ovat enemmänkin pakollisia käyntikortteja tapahtumien järjestäjille.

Keskustele Notkea Rotta albumista Redrum-187:n foorumeilla.
Lue Rotan tuore haastattelu sivuiltamme.
http://www.facebook.com/notkearotta
http://www.monsp.com/notkearotta

2 kommenttia artikkeliin “Notkea Rotta – Notkea Rotta”

mola kirjoitti klo 24.05.2012 09:42:

Hyvälle levylle hyvä arvostelu

weedie kirjoitti klo 01.06.2012 20:10:

mitä iistimpää sitä siistimpää

Jätä kommentti