Paleface – Helsinki–Shangri-La

Paleface – Helsinki–Shangri-La

Paleface – Helsinki–Shangri-La

1. HELSINKI SHANGRI-LA vier. Felix Zenger
2. TALONOMISTAJA
3. MERKIT vier. Fat Beat Sound System
4. SAAPUU ELOKUUN YÖ vier. Hilja Grönfors
5. SYNTYNY RELLESTÄÄ vier. Timo Lassy
6. RIISTO RÄPPÄÄJÄ vier. X23 & Dj Leijonamieli
7. LEIJONAKYPÄRÄT vier. Herra Ylppö
8. KARAVAANI KULKEE vier. Terakaft (Mali)
9. SAMMUVA SOIHTU vier. Davo, Wimme Saari, Tapani Rinne
10. KALPEAAKIN KALPEEMPAA vier. Janna Hurmerinta, Mika Mylläri

Rap-muusikko ja median monitoimimies Paleface on kymmenessä vuodessa jäänyt kolmella englanninkielisellä soololevyllään ja sivuprojekteillaan mieliin joko älykkötekstien suunnannäyttäjänä tai jäykkänä englannin artikuloijana. Skeptisempien suut loksahtelivat kuitenkin jo keväällä kilpaa auki kun Kalpeanaama esitteli taitojaan suomeksi ja päivitteli talouskriisiä Talonomistaja-singlellään. Palen soundi on aiemmillakin levyillä ollut orgaanista ja laulupitoista, vaan nytpä kieli vaihdetaan kokonaan Suomeen ja amerikkalaisvaikutteet tuupataan syrjemmälle. Davon sekavaa verseä lukuun ottamatta myös vierailijoiden kattaus on vaihtoehtoisia genrejä korostavaa. Mies itsekin kuvailee pääasiassa Joel Attilan kanssa säveltämän levynsä olevan enempi urbaania folkkia kuin räppiä.

Albumi käynnistyy työväenlaulujen hengessä soitetulla akustisella nimikkoraidalla Helsinki – Shangri-La, jossa S.Albert Kivisen Oikeuden Jumalatar sanoitus on päivitetty nykyaikaan. Olemme utopistisesti onnellisuuden ja harmonian paikassa, vaikka selvästi petymme sen taustalla toimivaan politiikkaan ja ympärillä vallitsee pahoinvointi. Tämä teema kantaa pitkälti läpi levyn ja siinä samalla pyritään asettamaan itsensäkin osaksi ympärillä tapahtuvaan ja tiedostamaan sitä enempi myös itse – kuten Saapuu Elokuun Yö ja Karavaani Kulkee raidat tekevät.

Räpissä uutta tehdään yleensä parhaiten lainaamalla jotain vanhaa: Talonomistajan hoilausosuudet on hieman muuteltu Veijo Borgin samannimisestä kansanlaulusta ja päätösraita Kalpeaakin kalpeempaa on vaikuttava toivorikas tulkinta Juice Leskisen Whiter Shade Of Pale – käännöksestä. Lisäksi muuta intertekstuaalisuutta löytää pieninä paloina aina vain lisää, kun ensin hieman ymmärtää läppien ja mainittujen henkilöiden taustoja. Lopulta pelkkä tylsähköltä vaikuttava luettelotyyli voi muuttua ja antaa uudenlaisen näkökulman. Käsiteltävät aiheet voivat tuntua vaikeilta, mutta toisaalta tekstitkään eivät ole liian saarnaavia.

Fat Beat Sound Systemin tuottama Merkit ja skenekritiikkiä viljelevä Riisto räppääjä lienevät lähimpänä sitä perinteisempää puhemusiikkia. Jokaisella kotimaisella levyllä kuuluu myös olla oma juomalaulu – Syntyny rellestää kuoppaa Palen baarikikkailut ohi eletyiksi. Tarinan tekstistä kieltämättä tunnistaa itsensä, liiankin monesta kohtaa. Se saa jo nyt krapulassa tätä kirjoittaessani tuumimaan, että dokaaminen on kyllä kaikin puolin jaloa puuhaa. Arabirytmisellä Leijonakypärät -kappaleella kommentoidaan suomipoikien mukana oloa Afganistanin sodassa ja muunnellaan talvisota-historia vaihtamalla vastukset Taleban-sisseiksi. Joikhauskertsillä myrskyn nostattava Sammuva Soihtu ravistelee vielä havahtumaan kulutuskulttuurista ja perinteiden hävittämisestä. Kaiken kaikkiaan kaikki biisit kuulostavat hyviltä sekä yksitellen, että harkittuna kokopitkänä.

Helsinki -Shangri-La ei suinkaan ole ensimmäinen suomalainen kantaaottava rap-albumi. Se ei tarjoa paljonkaan kaivattuja ongelmanratkaisuja, mutta miksipä näin epävakaina aikoina ja uutisten tulvassa ei olisi oikea hetki vähän näpäyttää ihmisiä vielä lisää. Kalpeanaama kuulostaa todella varmalta ja tietää tismalleen mitä on tekemässä. Uskoisin että Karrilta löytyy lisääkin ideoita useammalle levylle. Paitsi että Helsinki-Shangri-La on väkevä ajankuvaus, se myös kuulostaa toteutukseltaan tuoreelta ja kerrankin voi nostaa hattua ns. isommalle nimelle – tällaiset yllättävät teokset näyttävät aina parempaa esimerkkiä ja saavat hyvällä tavalla muidenkin genrejen ystäviä kiinnostumaan alan musiikista.

Arvosana 4+/5
Sami Väisänen
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.xorecords.com
www.myspace.com/mcpaleface
Helsinki – Shangri-La (video)

Jätä kommentti