Retale – Mindfuck

Retale - Mindfuck

1. Mindfuck intro
2. Candyman
3. Asiaintila
4. Vaihda kanavaa
5. Peksi ja Masa
6. Mustavalkosta

7. Juokse Ft. Aabram Kylmä, Efta & Freestyle Rayo
8. Ilman patoutumia Ft. Steen1
9. Prepaidjäbä Ft. Notkea Rotta, Puukko-B, Rohtori Laine
10. Faija heitti femman
11. Kun en enää herää
12. EXCLUSIVE KGB SUPPORT Ft. Sirpa, Rautavaaran Jaska, Navetta-Timppa, Purtsi, Puoskari, Booris Jr & Puukko-Allu

Parhaiten Steen1:n tuplaajana sekä Masa ja Peksi – biisistä tunnettu helsinkiläisräppäri Retale julkaisi ensimmäisen virallisen albuminsa Mindfuck kesäkuun alkupuolella Karma musiikin kautta. Levyn tuotannosta vastaa kokonaisuudessaan oululaisvelho Panama Rayo ja tämä kuuluukin albumilla hyvässä. Ensinnäkin Rayon tuotanto on laadukasta ja toisekseen saman tuottajan biittien käyttäminen koko levyn ajan muodostaa teokselle yhtenäisen linjan. Joskus Panaman biittejä on moitittu keskenään liian samanlaisiksi, mutta tällä julkaisulla tästä ei ole huolta: tyyli on tunnistettava, mutta kappaleet ovat keskenään erilaisia ja poikkeavat esimerkiksi Haittavaikutukselle ja soolomateriaaliin tehdyistä taustoista.

Mindfuckin lyyrinen puoli käsittelee enimmäkseen elämän nurjaa puolta ja maailman yleistä vittumaisuutta – joskus vakavammin (esim. Faija heitti femman, Candyman), joskus taas humoristisemmin (Prepaidjäbä), mutta aina yhtä selväsanaisesti. Osa tarinoista on varmasti peräisin artistin itsensä ja tämän lähipiirin elämänkokemuksista. Mikrotason kerrontaan nojaavat lyriikat muodostavatkin levyn parhaimmiston. Sen sijaan maailman epäkohtia laajemmassa perspektiivissä käsittelevät biisit kuten Asiaintila jättävät hieman etäisiksi. Näistä aiheista kun on maassamme viime aikoina räpätty kohtalaisen runsaasti. Retale ei tunnu oikein erottuvan joukosta kyseisistä aiheista räpätessään, vaikka ei huonosti esiinnykään.

Retaleen ulosannista voi sanoa sen verran, että vaikka kyseessä on miehen ensimmäinen oma julkaisu, on huomattavissa että musiikkia on tullut tehtyä jo pidemmän aikaa. Flow kulkee mallikkaasti ja lyriikoissa pysyy fokus pitkissäkin riimittelyissä. Jos jotain kritiikkiä haluaa antaa, niin puskeminen voisi olla ehkä paikoin vihaisempaa, varsinkin kun meininki läpi levyn on melko synkkää. Makuasioita.

Vaikka muutama heikompi kappale pudottaa arvosanaa, voi Mindfuckia pitää erittäin onnistuneena debyyttinä. Varsinkin EXCLUSIVE KGB SUPPORT – biisistä rajatonta arvostusta, vaikka Sirpan räpit jäävätkin kuulematta. Jäämme odottamaan lisää, toivottavasti seuraavaa levyä ei tarvitse odotella yhtä pitkään kuin debyyttiä.

 

Keskustele Retaleen Mindfuckista Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.myspace.com/retaleone

6 kommenttia artikkeliin “Retale – Mindfuck”

kuz kirjoitti klo 07.07.2011 20:40:

Mikä ihmeen Siru niskassa?

UncleSam kirjoitti klo 07.07.2011 21:52:

Hyvä huomio. En tiedä. Joku ajatuskatkos varmaan. Editoitu pois.

ESA kirjoitti klo 11.07.2011 14:09:

MIKROSIRUT IHMISILLE…NOIN SE KOHTA MENEE

Hemppu kirjoitti klo 13.07.2011 22:14:

Kyllä on pro tuo panama puikoissa. Laaduksas paketti kaikinpuolin. (Y)

AabramKylma kirjoitti klo 02.06.2012 23:12:

Timmy Moi oon” Nami-Nalle”-tästälähin, mies.ennakkopaineet ja brenkku ja paineet,tuhansien murheellisten jo, mut onko relevanttia?

-Nami-Nalle

jesR kirjoitti klo 29.04.2016 21:11:

löytyykö candyman vappu remixiä mistään enää? aikoinaan oli youtubessa

Jätä kommentti