Spede Hasanen – Spede Hasanen

Spede Hasanen - Spede Hasanen

1. Telekinesist feat. Ensio muukalainen
2. 50-50 feat. Louie G
3. Fikti’o
4. Aikuistuminen feat. Iso isä kävelykeppi, Aqustiikka
5. Huuru (skit)
6. Hornantuutist
7. Vammast saundii
8. Paina liinat kii
9. Saunasolmus
10. Nopeet ja hitaat II feat. Iso isä kävelykeppi, Talkkari, Louie G
11. Vertaistukea Niuvanniemestä feat. Ensio muukalainen
12. Bileet (Outro)

Spede Hasanen on ollut aiemmin itselleni tuntematon artisti, mutta artistinimen kenties itseironinen hölmöys oli jäänyt mieleeni pitkäksi aikaa. Asia kaihersi ja siksi päädyin ottamaan kaverista tarkemmin selvää. Hasasella on tilillä jo useita julkaisuja ja alkuvuodesta ilmestyi miehen nimikkoalbumi. Lätyn avausraidasta Telekinesist pyöräytettiin myös musiikkivideo, joka viimeistään pakotti sivullekirjoittaneen sukeltamaan Hasasen pään sisään ääniaaltojen kautta.

Aihepiirien avulla kuvailtuna levy on tylsähkö: budibiisien aakkoset käydään läpi aina aamusavuista övereihin. Kronologisesti etenevä rakenne tekee levystä kuitenkin mukaansatempaavan antisankaritarinan. Sen päähenkilö Hasanen antaa itsestään ja tuntemuksistaan paljon erityisesti kyttäkuumotuksista kertovalla Fikti’o-kappaleella. Tästä syystä albumin haluaa kuunnella loppuun – mihin tämä arjen kuvioista pihalla oleva sankari lopulta päätyy?

Levyn uudelleenkuunteluarvoa lisäävät Hasasen nokkelat läpät, jotka miehestä muodostuvan kuvan vuoksi ovat välillä yllättävänkin ”sivistyneitä”. Huulet saattavat ensimmäisellä kuuntelukerralla mennä ohi Hasasen terävän flow’n tikittäessä, mutta DJ Kridlokkia muistuttava mystinen ääni takoo oivalluksia kuulijan kalloon lopulta sopivan verkkaisesti. Kuumoileva ja eläväinen äänimaailma alleviivaa kunkin kappaleen tarkoitusta ja tekee albumista hallitun oloisen kokonaisuuden. Silti pari raitaa, etenkin Saunasolmus, on vähän turhan disorientoivia, eivätkä ne oikein istu kokonaisteemaan.

Vaikka Hasasen nimikkoalbumia voi luonnehtia ”sossuräpiksi”, on se useita saman aihepiirin levyjä paremmin toteutettu ja harkittu. Artisti tarjoaa toisille samastumispintaa ja jatkumoa jumitus- ja pajautusräppisaagassa, ja toisille vaihtelua rikkomalla genren konventioita esimerkiksi elektronisten biittien avulla. Levyn kautta kirkastuu kuva osuvasti nimensä valinneesta miehestä, joka ei ole saanut biisien lisäksi juuri muuta aikaan. Tässä tapauksessa se ei kuitenkaan ole huono asia.

Keskustele levystä Redrum-187:n foorumeilla täällä.

Yksi kommentti artikkeliin “Spede Hasanen – Spede Hasanen”

nneger kirjoitti klo 02.10.2014 10:41:

Täähän oli aika kovaa kamaa! Ei tämä nyt mitään hasaräppiä loppujen lopuksi ole, vaikka jäbät onkin ilmeisen jumissa jatkuvasti. Sopivan ankeat tausta tuo mieleen III Silmä-albumin. Tyly tilitys tulee kovalla tahdilla, joten joutuu aktiivisesti keskittymään, että mitä sanotaan. Toki sossuläpät ja muut on kuultuja, mutta kokonaisuus ja ulosanti on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Jätä kommentti