Steen1 – Jedin Paluu

Steen1 - Jedin Paluu

1. Kaapissa on natsi 2011
2. 1000 mikkiä ft. Petos
3. Skit
4. Jos sä et oo jedi, sä oot kuollut vitun jedi ft. Retale & Pyhimys
5. Pyhimys
6. Itä-Helsinki
7. Valepuvussa ft. Rauhatäti
8. Rikollinen
9. Salkkujaan napsauttelevat Excelsedät ft. Paleface
10. 40 senttiä
11. Toinen varoitus ft. Jontti
12. Sä kuolet huomenna
13. Tunne ft. Shaka

Steen1, kotimaisen rap-musiikin yksi tunnetuimmista hahmoista julkaisi marraskuussa uuden pitkäsoiton. Kaikenlaisten projektien kanssa paininut Steen sanoi jo kerran lopettavansa räppäämisen ainakin Steen nimellä, mutta tässä sitä taas ollaan.

Jedin paluu kattaa tekstien puolesta melko laajan kirjon aiheita. Löytyy yhteiskuntakritiikkiä biiseiltä Kaapissa on natsi 2011, Toinen varoitus, Sä kuolet huomenna ja Rikollinen. Pinnan alle pureutumista biiseillä Valepuvussa, 40 senttiä sekä Tunne. Mukaan on päässyt myös Steenille epäominaisehkoja biisejä, kuten Petoksen kanssa tehty 1000 Mikkiä sekä Pyhimyksen ja Retaleen kanssa tehty nimihirviö Jos et oo jedi, oot kuollu vitun jedi. Aiheiden kirjo on siis laaja, eikä enää ole hirveästi näkyvissä merkkejä periksiantamattomasta kritiikistä, johon Salaliittoteoria ja Runoja Kontrollihuoneesta keskittyivät. Epäkohdat tiedostetaan edelleen ja niitä mainitaan siellä täällä, mutta ote on enemmän olankohautuksellinen ”minkäs teet”. Räpeissä on silti tunnetta ja äänenkäyttö sekä teknisyys ovat hioutuneet mukavasti vuosien saatossa. Steen1 ei ole koskaan ollut kryptisyyden multihuipentuma tai riimeillä kikkailija, eikä moista jää kaipaamaankaan tältä levyltä. Asiat tulevat selviksi ja ne esitetään mielenkiintoa herättävällä tavalla.

Tuotantopuoli on Jedin paluulla kokonaan Steenin omaa käsialaa lukuunottamatta bonusbiisiksi päätynyttä Ajan henki vetoa. Biiteistä ei mainittu juuri mitään ennen levyn ilmestymistä ja osittain siksi ne varmaan kuulostavatkin paikoin hiukan ”epätavallisilta”. Jokainen biitti rullaa hyvin eteenpäin, eikä mikään tausta ole varsinaisesti epäonnistunut. Pahimmillaankin ne jäävät lähinnä taustamusiikiksi. Edukseen erottuvat kappaleen tunnelmaa hyvin alleviivaava Valepuvussa, vainoilun jälkilöylyjä kuvaava Kaapissa on natsi 2011 sekä kevyellä soitannalla ja mätöllä provosoiva Sä kuolet huomenna. Mieleen jäi myös virallisesti levyn päättävä Tunne, joka tuo mieleen Eminemin tuotannon 2000-luvun puolivälistä. Taustat eivät pääse säväyttämään, mutta ne kestävät hyvin kuuntelua ja ajavat asiansa.

Jedin paluu tuntuu jonkinasteiselta yhteenvedolta: vuodesta 2005 itseään odotuttanut Varoitus-biisin jatko-osa on vihdoinkin tosiasia, Kaapissa on natsi 2011 palaa fiilistelemään Runoja Kontrollihuoneesta -levyn ajatuksia ja ote on yleisesti ottaen kevyempi ja iloisempi kuin kolmella edellisellä pitkäsoitolla. Myös albumin keskivaiheen punk-veto Rikollinen tuntuu fiilistelevän Spürman levyn tekemistä, vaikka ei muistelubiisi sisällöltään olekaan. Liekö sitten iloisten biisien vaikutus vai hieman taka-alalle jäävät biitit, mutta levy ei tunnu ihan niin vahvalta kuin edelliset pitkäsoitot. Kokonaisuus ei pysy täysin kasassa uusien ja jo käsiteltyjen aiheiden takia. Lisäksi Rikollinen rikkoo julkaisun kaavaa, vaikka ei huono biisi olekaan. Plussan puolelle jäädään silti reilusti, vaikka muun muassa Itä-Helsinki ja Jos et oo Jedi, sä oot kuollu vitun Jedi eivät muutaman kuuntelukerran jälkeen jaksakaan pitää mielenkiintoa yllä.

Albumia voi suositella hyvin kaikille vähänkin suomiräpistä kiinnostuneille. Eniten tästä saavat varmasti irti ne, jotka ovat kuunnelleet muutkin Steenin tuotokset. Toisaalta kevyempi ote tekee tästä myös helpommin lähestyttävämmän uusille kuuntelijoille verrattuna muihin Steenin levyihin. Uskallan siis suositella, vaikka Steen1 ei olisikaan kolahtanut aikaisemmin, tai vaikka olisi täysin uusi tuttavuus. Vihaista avautumista kaipaavan Jedin paluu jättää puolestaan osittain kylmäksi, mutta toisaalta sitä on jo tarjolla kolmen levyn verran.

Kohokohdat: Kaapissa on Natsi 2011, Valepuvussa, Toinen varoitus, Sä kuolet huomenna.

www.monsp.com/steen1
www.monsp.com
Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.

10 kommenttia artikkeliin “Steen1 – Jedin Paluu”

weedie kirjoitti klo 08.12.2011 20:04:

Mä kyl diggasin tästä enemmän ku muutamasta aiemmasta. Aika hajanainen kokonaisuus tuo kieltämättä on, mutta kovia yksittäisiä stygejä.

setä kirjoitti klo 09.12.2011 02:17:

Oonko ite ainoo kenen mielestä Itä-Helsinki ja Jos et oo jedi, oot vitun kuollut jedi – oli parhaat biisit levyltä? 😀

sterk187 kirjoitti klo 09.12.2011 08:09:

Minustakin levyn parhaita oli Itä-Helsinki ja Jos et oo jedi, oot vitun kuollut jedi eli et oo ainut mut noitten lisäksi toinen varoitus ja 1000 mikkiä oli parhaat

weedie kirjoitti klo 09.12.2011 08:46:

Itekin diggasin Itä-Hki:stä mut tuo jedi oli kuraa.

embty kirjoitti klo 09.12.2011 14:49:

Setä et oo ainoo, tänne kolisi kans nuo itä-helsinki ja jedi.. Tunne -biisii oisin kaivannu ehkä sen shakan verseen viel loppuu, mut hyvin tuo käy näinki.

Whatever kirjoitti klo 11.12.2011 17:53:

Aivan helvetin kova levy mun mielestä, melkein uskaltaisin sanoa että Stenkan paras!

Blastocysta kirjoitti klo 15.12.2011 02:48:

tilaukseen meni! Suomi räpin laatu tuottoa! Valepuvussa iskee!!!

jei kirjoitti klo 17.12.2011 10:12:

joo mun mielest valepuvussa ehkä lätyn kovin biisi. kyl 1000mikkiä, jos et oo jedi ja excelsedät on kans kovii

Torsti kirjoitti klo 08.01.2012 20:09:

Tähdet eivät oikein kohtaa itse kritiikkiä. Hyvä albumi!

onska2000 kirjoitti klo 05.06.2013 15:45:

Bonusraita Ajan Henki, jossa on mukana Juno & Paleface on tosi hyvä. Outo biisi ja etenee hitaasti, mutta siisti biisi. 1000 Mikkiä, Itä-Helsinki, Salkkujaan Napsauttelevat Excelsedät, 40 Senttiä ja Toinen Varoitus on myös kovia.

Jätä kommentti