Tapani Kansalainen – Kaatoja ja rännejä

Tapani Kansalainen - Kaatoja ja rännejä

 1. Intro
2. Murphyn laki
3. Kaikkee sitä jatsii feat. Kalle Kinos
4. Kaatoja ja rännejä
5. Väkivaltamusaa feat. Hannibal
6. Kyttäjuttu feat. Edorf & Huutava vääryys
7. Harjottelen näyttään kovanaamalta
8. 33210 pt. 2 feat. Huutava Vääryys
9. Ensimmäisen maailman ongelmii
10. Stalkkeri feat. Hi-Priestess
11. Täällä haisee funkki

Parhaiten neljän vuoden takaisesta debyyttialbumistaan Eilisen keisari, narri loppuelämän muistettava Tapani Kansalainen palasi räppikansan huulille tammikuun lopulla uudella levyllään Kaatoja ja rännejä. Introsta ja kymmenestä raidasta sekä bonusbiisistä koostuva kokonaisuus on toteutettu vahvalla DYI-meiningillä, sillä kaikki kappaleet ovat artistin omaa tuotantoa. Vierailijakunta koostuu kokonaan Tampereella vaikuttavista lyyrikoista. Ääneen pääsevät Tapanin kanssa aikaisemminkin tiivistä yhteistyötä tehnyt Huutava Vääryys, Joku Roti -kasvot Hannibal ja Edorf sekä Kalle Kinos ja allekirjoittaneelle etukäteen tuntematon Hi-Priestess.

Tapani Kansalaisen lyriikoiden pääasiallinen inspiraatio tuntuu kumpuavan arkipäiväisistä asioista ja niistä tehdyistä pienistä, mutta nokkelista huomioista yhdistettynä perinteiseen räppiedustamiseen. Lopputuloksena on enimmäkseen kehumisen arvoista tavaraa: Murphyn laki kertoo epäonnisesta elämästä häpeilemättömällä punchline-meiningillä höystettynä, Harjottelen näyttään kovanaamalta
 nettigangstereista ja Stalkkeri taas väärinymmärryksestä johtuvasta kuumottavasta tilanteesta. Vaikka Tapani onkin selkeästi albumin pääosassa, voi kaikille vierailijoille antaa panoksestaan kiitokset: Edorfin ja Huutavan Vääryyden vahvistama tarinabiisi Kyttäjuttu toimii loistavasti rooleineen ja vuoropuheluineen, Kalle Kinos osoittaa taas kerran olevansa halutessaan suomiräpin kovimpia tyyliniekkoja, Hannibal on Väkivaltamusalla parhaiden päiviensä vedossa ja Hi Priestessin kertsi toimii Stalkkerissa.

Kritisoitavaakin löytyy jonkin verran. Albumin jokainen läppä ei vaikuta ihan loppuun asti mietityltä. Lisäksi Tapani sortuu paikoitelleen laiskanpuoleiseen riimittelyyn, eikä miehen kieltämättä hieman yksipuolinen flow välttämättä miellytä kaikkien korvia. Kokonaisuuden kannalta tällaiset seikat ovat kuitenkin häviävän pieniä miinuksia, sillä muuten levyllä on kaikki kohdallaan. Jokainen tausta toimii. Jokaisella vierailijalla on albumille annettavaa. Sanoitusten osalta Tapani Kansalainen onnistuu asioissa joita moni kotimainen lyyrikko yrittää, mutta harvempi onnistuu: keskiluokkaisuuden kritisointi kuulostamatta angstiselta tai ryppyotsaiselta, ja aidosti nokkelat ja hauskat läpät. Esimerkiksi Ensimmäisen maailman ongelmii kuulostaa biisin nimenä mahdollisimman ennalta arvattavalta ja luotaantyöntävältä, mutta niin vain lopputuloksena on kekseliäs tulkinta loppuun kalutusta aiheesta. Kaatoja ja rännejä on todella positiivinen aloitus uudelle suomirap-vuodelle.

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.
Tapani Kansalainen Facebookissa.

Yksi kommentti artikkeliin “Tapani Kansalainen – Kaatoja ja rännejä”

tomzteri kirjoitti klo 28.02.2014 11:45:

Loistava levy!

Jätä kommentti