Tapani Kansalainen – Eilisen keisari, narri loppuelämän

Tapani Kansalainen – Eilisen keisari, narri loppuelämän

Tapani Kansalainen – Eilisen keisari, narri loppuelämän


1. Huonot tapani

2. Huomenna feat. Laiska Leppone
3. Säätäjä
4. Naisongelmii
5. 33210 feat. Major Tutka
6. Aakkosten alkeet
7. Elämäntapani
8. Horoista
9. Vertigo feat. Tykopaatti
10. Eläkettä venaillessa
11. Myllyt sallittu feat. Huutava vääryys
12. Sunnuntairaportti feat. Huutava vääryys

Pääasiassa Joku Roti Recordsin projektien yhteyksistä tuttu Tapani Kansalainen julkaisi ensimmäisen soololevynsä syyskuun lopulla. Tapsa on kuitenkin tehnyt musiikkia jo kunnioitettavat 15 vuotta ja se myös kuuluu levyn taustoissa. Skrätsejä ja yhtä biittiä lukuunottamatta Tapani on tehnyt kaikki biisit ja soittanut kaikki instrumentit itse.

Eilisen keisari, narri loppuelämän pääsee jopa yllättämään. Suuren osan ajasta liikutaan tummissa tunnelmissa, niin biittien kuin räppienkin puolesta. Jazzahtavat pianot ja matalat bassot luovat tunnelmaa vahvasti varsinkin levyn alkupuolella. Loppupuolisko tuo enemmän räpimpää meininkiä länsirannikkovaikutteineen, mutta musiikki nivoutuu tyylikkäästi yhteen ja vaihtelu ei pääse töksähtämään missään vaiheessa. Oikeiden instrumenttien ansiosta taustat tuntuvat elävän biisin aiheen mukana.

Kappaleiden tekstit kertovat arkisista asioista kuten päihteistä, krapulasta, naisista, rahahuolista, saamattomuudesta ja kaikesta mikä pyörii kyseisten aiheiden ympärillä. Vaikka aiheet ovat välillä synkkiäkin, epätoivo ei missään vaiheessa pääse mukaan, vaan Tapanin tyylistä paistaa eräänlainen huolettomuus ja musta huumori. Äänenkäyttökin sulautuu musiikkiin ja pitää mielenkiintoa yllä koko ajan. Levyn kohokohtina toimivat hieman kuumottelemisen puolelle menevä 33210, levyn aloittava ja tunnelman määrittävä Huonot tapani, sekä albumin päättävä krapulatilasta kertova Sunnuntairaportti. Muutama vierailijakin on päätynyt mukaan ja vaikka kukaan heistä ei ylittänyt Tapsaa, niin silti kaikki hoitavat hommansa kunnialla kotiin. Pisimmän korren vetää Major Tutka muutenkin levyn parhaimmistoon kuuluvalla biisillä 33210.

Virheetön ei Eilisen keisari silti ole. Aakkosten alkeet ja Vertigo jäävät hiukan mitäänsanomattomiksi. Varsinaisesti niissä ei ole mitään vikaa, mutta myöskään eivät erottaudu joukosta. Videonakin julkaistu Eläkettä venaillessa väistää juuri ja juuri keskinkertaisuuden aiheen hyvän kuvauksen takia. Vähäiseksi silti jäävät heikkoudet tällä levyllä.

Kaiken kaikkiaan Tapani Kansalaisen debyytti on ehdottomasti tarkastamisen arvoinen. Joku Rotin tyyliin sopiva, mutta silti siitä erottuva meininki tuskin jättää kylmäksi jos länsirannikon meiningit iskevät yhtään. Uskallan suositella vaikkei iskisikään, koska Tapsa kertoo elävästi ja silti humoristisesti tutuista aiheista. Teksteissä on helppo kuulla itsensäkin ajoittain. Hankala sanoa mihin suuntaan tästä lähdetään, mutta seuraavaa siirtoa odotetaan jo.

Kohokohdat: 33210, Sunnuntairaportti, Huonot tapani, Huomenna.


Arvosana 4/5


I.V

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla täällä.
www.myspace.com/tapanikansalainen
www.jokurotirecords.com

Jätä kommentti