Tuuttimörkö – On totta

Tuuttimörkö - On totta

1. Tuuttis tulee, oletko valmis?
2. Hä
3. Viimeinen hidas (Umpiovi mix)
4. Totuus (mukana DJ Kridlokk)
5. Mä kävelen tätä kävelyä
6. Tee mitä lystäät
7. Oossä hiljaa (mukana Gabriel Hirmu)
8. Pitkät vitut blogosfääriin
9. Lurjus (mukana DJ Kotka, Pikku Herkko & Koksukoo)
10. Kantaa ottava kappa le
11. Elämisen sietämätön leveys pt.2 (mukana Nunton, SLTF & Crack-Orava)
12. Kuningatar Tuutti

SNTC Familysta ja mm. Eevil Stöön sekä DJ Kridlokkin viimeisimmiltä levyiltä tuttu Tuuttimörkö julkaisi debyyttialbuminsa tammikuussa Monsp Recordsin kautta. KCMD Mafian uusi yhteistyökumppani loisti SNTC-kappaleilla usein perheen kirkkaimpana kivenä, mutta miten toimii täysi tuutillinen Tuuttista?

Tuuttimörön maailman kiteyttää parhaiten albumin kolmas raita Viimeinen hidas (Umpiovi mix). Mihinkään ei ole kiire, ja vaikka olisikin, voi askareille – ja kaikelle muullekin – haistattaa pitkät. Usein jalat oikaistaan reteään lepoasentoon, mutta silloinkin kun ne yritetään pitää maassa, Tuuttiksen läpät ampaisevat hetkessä korkealentoisiksi, kuten käy kappaleella Mä kävelen tätä kävelyä. Tuuttimörön sanavaraston laajuus lähentelee Asan omaa, mutta missään vaiheessa levy ei kuulosta sanakirja kädessä räpätyltä, eikä sellaista myöskään tarvita Tuuttiksen tulkitsemiseen. Välillä lyyrinen puoli lipsahtaa liian staattiseen tilaan ja omaleimaisuus väistyy. Etenkin kertosäkeet tuntuvat toisinaan olevan ponnettomia, mutta niiden voidaan helposti ajatella sopivan albumin teemaan.

Timanttinen tuotanto tukee Tuuttiksen tietoisen tahmeaa tavailua. Synkistä ja laahavista rytmeistään tuttu DJ Kridlokk on juuri oikea henkilö antamaan hengen levyn äänimaailmalle. Bemböle Cassettesin vakioääni Gabriel Hirmu viittaa Oossä hiljaa -kappaleella osuvasti siihen, kuinka Kridlokk on profiloitunut vain niin sanotun  ”Memphis-soundin” takojaksi. On totta –levy sisältää kuitenkin pääosin monipuolisia ja pirteitä funk-henkisiä taustoja, jotka kuitenkin kuulostavat tuottajaltaan. Tästä syystä esimerkiksi tummanpuhuva Lurjus ei istu kokonaisuuteen, mutta kappaletta eivät suoranaisesti pelasta myöskään KCMD Mafian edustajien heikot suoritukset.

Tätä lättyä ei voi millään pureskella kerralla. Sekä tuotanto että lyyrinen puoli tarjoavat koukkuja, jotka pystyy nielemään vasta usean kuuntelukerran jälkeen. Videon kanssa hyvin toimiva Kantaa ottava kappa le tuntui aluksi liian paljaalta levyltä kuultuna, mutta toistokertojen kasautuessa alkaa väkisinkin arvostaa Kridlokkin kykyä luoda minimalistisistakin aineksista monipuolinen biitti. Toisaalta ensipuraisun perusteella konseptiltaan liian ilmiselvän tuntuiset Tee mitä lystäät ja Kuningatar Tuutti tarjoavat puskan takaa mehevät naurut. On totta on samanaikaisesti surrealistinen ja absurdi, mutta ennen kaikkea omintakeinen ja viihdyttävä. Levy toimii parhaiten varmasti juuri nyt, kun Tuuttimörkö on pakottanut auringon paistamaan jälleen.

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.

4 kommenttia artikkeliin “Tuuttimörkö – On totta”

ug matafous kirjoitti klo 13.03.2013 21:10:

nabisee huolel

Dani kirjoitti klo 13.03.2013 23:24:

Hyvä arvostelu!

MARTTIGANGSTA kirjoitti klo 17.09.2014 21:58:

no mitä vittuu.. Lurjusha on iha vitu kova!!!!!!

LURJUS MANE kirjoitti klo 07.05.2015 14:26:

LURJUS IHA VITU KOVA

Jätä kommentti