Vieläki Lepposaa & Haamu – Pidemmälle viety

Vieläki Lepposaa & Haamu - Pidemmälle viety

1. Intro
2. TKUOG
3. Se Mitä Tiiän
4. Teknopolis
5. Selviytymisoppia
6. Elä Hetkessä
7. Kemikaalii ft. Ronskibiitti
8. Elämää Suurempi ft. Jodarok
9. Digisinkku
10. Räppiunelmii
11. Hillitty Swägä ft. LempiJoe
12. Takas Kottiin ft. Hannibal
13. L.A.H

Vieläki Lepposaa -kolmikko Murkkumies, Monsteri-Makke ja DJ Beha julkaisivat TKU808-omakustannealbumin vuonna 2009. Kyseisellä levyllä vieraillut Haamu julkaisi samana vuonna viimeisimmän sooloalbuminsa Melkein mies. Turkulaistuneet nuoret herrat löivät hynttyyt yhteen ja julkaisivat huhtikuun alussa Pidemmälle viety -nimisen yhteisalbumin Joku Roti Recordsin kautta.

Introa mukailevasti lainaten levyllä liikutaan biittien ja tyylien puitteissa pitkälti lännestä etelään – myös soul-sampleja on leikattu mukaan timanttiporalla. Levyltä löytyy sekä chopattuja kertsejä, vimmatusti vispaavia hi-hateja ja nopeita räppiosuuksia, että pään tahdikkaaseen nyökytykseen tuudittavia bassoja, vinkunoita ja vocodereja. Levyn aiheet puolestaan kulkevat yhteiskuntakritiikistä ja arjen sankaruudesta pieniin kiviin kengässä, kuten massivajeeseen ja parisuhdeongelmiin. Välillä koetetaan sovitella räppielämää Suomen mittakaavaan, kuten kappaleella Hillitty swägä, jolla vieraileva turkulegenda Lempijoe tiputtaa ”vitun doupit riimit rauhallisesti ja hillitysti”.

Levyn suurimmaksi kapulaksi kovien biittien vetämissä rattaissa osoittautuu lyyrinen puoli, sillä juuri vierailijat vetävät levyn kovimmat verset. Pää nyökkäilee suurimmaksi osaksi Murkkumiehen tuottamien biittien tahtiin koko levyn ajan, mutta lyriikoista kuulija ei juuri löydä nokkelia vertauskuvia, saati pään nyökkäyksen pysäyttävää tai sitä kiihdyttävää punchlinea. Esimerkiksi Elä hetkessä on länsirannikko-tunnelmaisen biittinsä puolesta levyn parhaimmistoa, mutta koska elämää yleisesti kuvailevat lyriikat ovat pääosin ponnettomia ja vailla viihdyttäviä vertauskuvia, jää kappale varsin valjuksi osaksi kokonaisuutta.

Parhaiten albumin annista toimivat nopeasti räpätyt south-henkiset träkit, kuten TKUOG ja back to back -tyyliin räpätyt osuudet, koska etenkään Vieläki Lepposaa -mc:t eivät mielestäni yksin pysty rakentamaan lyyrikoiltaan mielenkiintoisia versejä. Monsteri-Makken r-vika ei liiemmin käy ärsyttämään, mutta sen sijaan sekä Murkun että Makken lähes jokaisella raidalla viljelemä ”ah” -äännähtely alkaa viimeistään albumin puolivälissä kuulostaa varsin typerältä. Hiljaisin Vieläki Lepposaa -jäsen DJ Beha sen sijaan kyntää sarkansa tunnollisesti, sillä raaputukset ovat poikkeuksetta tiukkoja. Haamu väittää LAH-biisissä, että ”toisin ku Che Guevara, mun nimi unohtunee”, mutta kyseinen laini ei ainakaan tämän platan kohdalla täysin pidä paikkaansa. Haamu nimittäin jää albumin pääasiallisista räppäreistä positiivisimmin mieleen – hän hoilaa huukkeja smuutisti ja viljelee paikoittain mielenkiintoisia mieli- ja kielikuvia.

Pidemmälle viety sisältää hillittyä swaggeria ja hillittyä yhteiskuntakritiikkiä. Paikoin kritisoivasta otteestaan huolimatta albumi huokuu huolettomuutta, joten parhaiten levy toiminee kesäpäivän taustamusiikkina. Vaikka rannalla tai puistossa sitä tietysti tulee usein keskityttyä musiikin kuuntelun sijasta olennaiseen, tekee tätä kokonaisuutta kuunnellessa mieli kaivaa esiin ne klassisemmat kesälevyt. Tältä levyltä voi kuitenkin poimia muutaman helmen, kuten kappaleet Elämää suurempi ja TKUOG, omalle kesänauhalleen. Lopuksi on pakko mainita, että etenkin naisista räpätessään tai lauleskelemaan innostuessaan Murkkumies kuulostaa lähes yksi yhteen nykyiseltä levy-yhtiötoveriltaan Tykopaatilta. Odotan tulevaisuudessa tältä kokoonpanolta panostusta lyyriseen puoleen, ja mikäli miesten Joku Roti -diili jatkuu, Murkkumiehen yhteistä naisista kertovaa kappaletta Tykopaatin kanssa.

Arvostelija: Joonas Kärki

Keskustele julkaisusta Redrum-187:n foorumeilla.

http://www.jokurotirecords.com
http://soundcloud.com/vielakilepposaa
http://soundcloud.com/haamumies
http://www.facebook.com/Haamumies
http://www.facebook.com/VielakiLepposaa

Jätä kommentti